“
در جدول۸-۴ به آمارههای توصیفی متغیرهای درهم آمیختگی فکر-عمل اخلاقی، درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای خود و درهم آمیختگی فکر- عمل احتمال رخداد برای دیگران در دو زمان پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل پرداخته شده است.
جدول۸-۴٫ آمارههای توصیفی متغیرهای مورد مطالعه
اخلاقی خود دیگران گروه زمان M SD M SD M SD آزمایش پیش آزمون ۵/۳۵ ۳/۹ ۷/۶ ۳/۵ ۷ ۸/۲ پس آزمون ۲/۲۶ ۶/۸ ۵ ۴/۱ ۶/۴ ۴/۱ کنترل پیش آزمون ۵/۳۴ ۳/۱۱ ۸ ۵/۲ ۱/۸ ۶/۵ پس آزمون ۳/۳۷ ۸/۱۰ ۷/۸ ۶/۳ ۳/۸ ۲/۲
همان گونه که ملاحظه میشود، میانگین گروه مبتنی بر تعهد و پذیرش در متغیرهای درهم آمیختگی فکر-عمل اخلاقی، درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای خود و درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای دیگران در پیش آزمون به ترتیب، ۳۵، ۶، ۷ و پس آزمون به ترتیب ۲۶، ۵، ۴ بوده است؛ و میانگین گروه کنترل در متغیرهای درهم آمیختگی فکر- عمل اخلاقی، درهم آمیختگی فکر- عمل احتمال رخداد برای خود و درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای دیگران در پیش آزمون به ترتیب، ۳۴، ۸، ۸ و پس آزمون به ترتیب ۳۷، ۸، ۸ بوده است.
نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری تفاوت گروههای گروه مبتنی بر تعهد و پذیرش و کنترل در متغیرهای درهم آمیختگی فکر-عمل اخلاقی، درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای خود و درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد به این شرح میباشد: لامبدای ویکلز=۷۸۳/۰، F=1/14، P-000/0. این نتایج نشان دهنده تفاوت بین نمرات دو گروه میباشد (۰۵/۰>P). به عبارت دیگر، میتوان گفت، تفاوت بین نمرات دو گروه، بیان کننده این مطلب است که به طور کلی مداخله “گروه درمانی مبتنی بر تعهد و پذیرش” بر بهبود متغیرهای درهم آمیختگی فکر-عمل اخلاقی، درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای خود و درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای دیگران تاثیر معناداری داشته است.
جدول۹-۸٫ نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره برای مقایسه گروههای آزمایش و کنترل در پس آزمون
گروه مجموع مجذورات درجه آزادی میانگین مجذورات F سطح معناداری اندازه اثر درهم آمیختگی فکر- عمل اخلاقی ۰۶/۴۹۵ ۱ ۰۶/۴۹۵ ۳/۲۳ ۰۰/۰ ۶۲/۰ احتمال رخداد برای خود ۲/۵۶ ۱ ۲/۵۶ ۷/۱۴ ۰۰۲/۰ ۵۱/۰ احتمال رخداد برای دیگران ۳/۴۹ ۱ ۳/۴۹ ۲۲/۸ ۰۱۲/۰ ۳۷/۰
همانطور که در جدول۹-۸ نشان داده شده است بین گروه آزمایش که مداخله “گروه درمانی مبتنی بر تعهد و پذیرش”را دریافت کردهاند نسبت به گروه کنترل، در متغیرهای درهم آمیختگی فکر-عمل اخلاقی، درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای خود و درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای دیگران تفاوت معناداری وجود دارد (۰۵/۰ P<)؛ و درهم آمیختگی فکر-عمل اخلاقی، درهم آمیختگی فکر- عمل احتمال رخداد برای خود و درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای دیگران گروه آزمایش در پس آزمون کاهش یافته است. بعلاوه اندازه اثر در متغیرهای درهم آمیختگی فکر- عمل اخلاقی ۶۲/۰، درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای خود ۵۱/۰، و درهم آمیختگی فکر- عمل احتمال رخداد برای دیگران ۳۷/۰بوده است و این بدین معنی است که به ۶۲ درصد تغییرات مشاهده شده در نمرات پس آزمون متغیر درهم آمیختگی فکر-عمل اخلاقی، ۵۱ درصد تغییرات مشاهده شده در نمرات پس آزمون متغیر درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای خود، و ۳۷ درصد تغییرات مشاهده شده در نمرات پس آزمون متغیر درهم آمیختگی فکر-عمل احتمال رخداد برای خود، به دلیل کار مداخلهای بوده است. از نظر کوهن، اندازه اثر ۲/۰ مقداری کوچک، ۵/۰ مقداری متوسط و ۸/۰ مقداری زیاد است.
فرضیه پنجم: بین گروه درمانی مبتنی بر تعهد و پذیرش و گروه کنترل در میزان فرونشانی افکار تفاوت معناداری وجود دارد.
جهت تحلیل این فرضیه از تحلیل کواریانس یکراهه استفاده شد. برای استفاده از روش تحلیل کوواریانس ابتدا پیش فرضهای آن، یعنی فاصلهای و نسبی بودن داده ها، مستقل بودن، نرمال بودن، همگنی واریانسها، همگنی شیب رگرسیون و خطی بودن بررسی شد. برای بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگورف-اسمیرنف و برای بررسی مفروضه همگنی واریانسها از آزمون لوین استفاده شد. نتایج نشان دهنده رعایت و برقراری این پیش فرضها برای انجام تحلیل کوواریانس بود. وجود ارتباط خطی بین متغیر کمکی تصادفی و متغیر وابسته و نیز مفروضه همگنی شیب رگرسیونها را میتوان با بهره گرفتن از نمودار پراکندگی نشان داد. این نمودار و آزمون اثرات بین آزمودنی نشان داد که بین متغیر کمکی تصادفی و متغیر وابسته رابطه خطی وجود دارد و بین گروه ها و پیش آزمون تعامل وجود ندارد (موازی بودن تقریبی خطوط رگرسیون گروههای آزمایش و کنترل) (جدول۲-۴). بعلاوه از آنجایی که آزمودنیها در گروههای آزمایش و کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدهاند، مفروضه مشاهدات یا گروهها نیز مورد تأیید است. آزمون دوربین واتسون نیز نشانگر مستقل بودن خطاهاست. اگر این آماره بین ۵/۱ تا ۵/۲ باشد جای هیچ نگرانی نیست. بعلاوه اثر متغیرهای جمعیت شناختی و پیش آزمون، کووریت (کنترل) شده و اثرشان حذف گردیده است.
در جدول۱۰-۴ به آمارههای توصیفی متغیر فرونشانی افکار در دو زمان پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه آزمایش (گروه درمانی مبتنی بر تعهد و پذیرش) و کنترل پرداخته شده است.
جدول ۱۰-۴٫ آمارههای توصیفی متغیرهای مورد مطالعه
گروه زمان میانگین انحراف معیار آزمایش پیش آزمون ۵/۵۰ ۰۴/۱۲ پس آزمون ۴۵ ۴/۹ کنترل پیش آزمون ۸/۵۲ ۸/۱۵ پس آزمون ۳/۵۵ ۳/۱۷
همان گونه که ملاحظه میشود، میانگین متغیر فرونشانی افکار در پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش (آموزش مهارتهای ارتباطی) به ترتیب ۵/۵۰ و ۴۵، و در پیش آزمون و پس آزمون گروه کنترل به ترتیب ۵۲ و ۵۵ است.
جدول۱۱-۴٫ نتایج تحلیل کوواریانس میزان فرونشانی افکار در در دو گروه
منبع پراکندگی مجموع مجذورات درجه آزادی میانگین مجذورات F سطح معنیداری اندازه اثر
“