های رادیو اکتیو
راکتورهای هستهای زبالههای رادیواکتیوی تولید میکنند که از خود، ذرات آلفا، بتا و اشعه گاما متصاعد میکند. ذرات آلفا را میتوان بوسیله یک صفحه کاغذ و یا چند سانتیمتر هوا و ذرات بتا را میتوان بوسیله فلز نازک و یا چند متر هوا متوقف کرد. در حالیکه اشعههای گاما بوسیله چندین سانتیمتر سرب و یا حتی سپر سنگی اضافه متوقف میشوند، چون ذرات آلفا از همه بزگترند، بیشترین آسیب را میرسانند. امّا اشعه گاما بیشترین نفوذ را دارد.
معمولا زبالهها را برحسب منشآ آنها دستهبندی میکنند و عبارتند از گازها ، محلولهای رقیق و جامدات. گرچه زبالههای هستهای غیر نظامی در مقایسه با دیگر زبالههای هستهای حجم بسیار کمتری دارد، اما ایزوتوپهایی مانند Sr__ است که در ساختمان ماده به جای کلسیم مینشیند و ضایعات ناشی از تشعشع را در یک نطقه متمر کز میکند . نیم عمر بسیاری از این ایزوتوپهای زبالههای هستهای آنچنان طولانی است که باید برای هزاران سال عایقسازی شود تا در اثر واپاشی هستهای به سطح ایمنی قابل قبولی برسد.
3-1-1-گردش مواد رادیواکتیو در طبیعت(زباله های تولید شده در نیروگاه های هستهای)
این مواد همواره پس از دفع در زباله ها یا فاضلاب های شهری و صنعتی از طریق خاک و آب وارد آبهای سطحی یا زیرزمینی شده و به طرق مختلف مورد استفاده حیوانات و گیاهان قرار می گیرند. استفاده از گیاهان آلوده ومصرف شیر وگوشت حیواناتی که از طریق آب یا گیاه آلوده شده اند، موجب ورود این مواد به بدن انسان شده و عوارض بی شماری در محیط زیست به وجود می آورند. خطرآلودگی انسان به مواد رادیواکتیو از طریق آب در بسیاری از موارد مورد تایید قرارگرفته است. به حدی که دفع اینگونه مواد در آب دریاها واقیانوس ها ممنوع شده است.(به نقل از سایت www.environmentalhealth.ir)
3-2- عایقسازی زبالههای هستهای
بطور کلی ، مشکل عایقسازی زبالههای هستهای را در دو پرسش میتوان خلاصه کرد: اول بهترین شکل زبالهها چیست و دوم اینکه در کجا باید آنها را نگهداری کرد؟ ابتدا تصور بر آن بود که از راه باز فرآوری سوخت مصرف شده میتوان پلوتونیوم را استحصال کرد و در راکتورهای مولد مورد استفاده قرار داد و اینکه بدین ترتیب تمام زبالهها باید به صورت محلول در آورده شود تا موجب تسهیل باز فرآوری شود.
بدلیل نگرانیهایی که در مورد سمّی بودن و ایمنی پلوتونیوم در امریکا وجود داشت، برنامه بازیابی سوختهای هستهای در ایالات متحده در سال 1972، باطل شد و راکتورهای نیروگاههای برق این کشور از این ماده بهرهمند نشد. در بهترین حالت ، منطق این تصمیمگیری سئوالبرانگیز است. پلوتونیوم از کادمیوم ، سرب و یا آرسنیک که با واپاشی هستهای از بین نمیرود، کمتر سمی است. حداکثر خطر پلوتونیوم زمانی است که بوسیله انسان استشمام شود که بدین ترتیب ذرات آلفا به بافتهای ریهها صدمه زده ، ممکن است باعث سرطان شود.
افزون برآن ،همانگونه که زبالههای راکتورهای تجاری در اغلب کشورهای اروپایی بازیابی میشود، حجم زیادی از پلوتونیوم موجود در زباله هستهای دفاعی ایالات متحده نیز بازیابی میشود. با این وجود ، هنوز در ایالات متحده و کانادا ، سوخت مصرف شده راکتورهای تجاری را عمدتا” در مخازن آب در محل راکتورها نگهداری کرده ، منتظر تصمیمگیری در خصوص شکل و محل نهایی دفع آنها هستند. ارسال سوخت هستهای بازیابی شده غنی از پلوتونیوم از فرانسه به ژاپن درسال 1992، بانگرانیهای زیاد عموم همراه شد.